preskoči na sadržaj

Katolička osnovna škola Svete Uršule

Login
eDnevnik

Važne poveznice

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 9. 2015.

Ukupno: 60737
Ovaj mjesec: 411
Ovaj tjedan: 179
Danas: 3
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Anketa
Slavite li imendan? 

LOGO „SERVIAM“
(Tumačenje gesla „Serviam“ sastavila je Generalna majka Marie de St Jean Martin 1931. godine u Valenciennesu prilikom predaje značke učenicama – To treba uzeti u obzir u primjeni na današnje prilike – op. prev.)
„Na ovoj je znački zvjezdano polje, simbol vaših ideala, Križ, simbol katoličke vjere na kojoj se zasniva vaš ideal, i deviza, logo, koja izražava taj ideal.
SERVIAM: Želim služiti! ili: Služit ću! To je geslo kršćanskog dostojanstva i požrtvovne predanosti. Na početku stvaranja razumnih bića Bog je svojim stvorenjima, Anđelima, pokazao program služenja. Stvorila su se dva tabora: NON SERVIAM – Neću služiti – kada su anđeli svjetla i ljepote postali ružni i tamni demoni, zli anđeli, napasnici i zavodnici na zlo.     
SERVIAM – Služit ću – tom su riječju dobri anđeli potvrđeni u svetosti i postali su čuvari Božje djece. Čovjek je stvoren u prijateljstvu s Bogom. Uza nj Lucifer obavlja svoj posao demona: NON SERVIAM, što uzrokuje
beznadni pad, odijeljenost od Boga, izgubljeno nebo, trpljenje i smrt koja pogađa generacije proistekle od Adama. SERVIAM – Božji Sin ulazi u tu generaciju nesretnika govoreći: „Evo me, Oče, da vršim tvoju volju!“ To je otkupljenje, pronađeno nebo, posvećeno trpljenje i smrt što postaju blaženstvo.
I otada u čovječanstvu, tijekom vjekova, postoje dvije zastave: zastava služenja i zastava pobune, barjak svetosti i barjak osude.
Srećom, vi ste po Krštenju stavljene pod barjak služenja – kao djeca Božja – te kao takve potvrđene sakramentom jakosti za Kristove borce, a svaki dan vas hrani Onaj koji je rekao „Došao sam SLUŽITI“; za njega vas odgajaju vaše Majke učiteljice sa vašom Zaštitnicom Uršulom, koja je druge privlačila na služenje vjerno sve do smrti. Tako će vam postati draga ta lozinka ŽELIM SLUŽITI, te će vam biti na čast da ju živite. Živjet ćete od nje služeći Bogu, vršeći s ljubavlju i potpuno njegove zapovijedi. Živjet ćete ju služeći Crkvi, slušajući vjerno i odano njezina Poglavara, Sv. oca, njegove odluke i smjernice, ma kakve god bile žrtve vaše inteligencije, volje ili prianjanja uz tradicije koje bi mogao od vas tražiti.
Živjet ćete ju služeći svojoj zemlji, svojoj obitelji, svojim bližnjima, svojom radosnom požrtvovnošću prema vašoj bližoj okolini, u Katoličkoj akciji, po trpljenjima koje ćete susretati. To ćete činiti već od sada jer ste duše dužnosti, marljive učenice, sestre drugima zaboravljajući sebe i koje voleći svoje učiteljice. Poslušnost je veliko služenje, jer je velika disciplina. Isus je bio podložan, Krist je bio poslušan.
Poslušnost priprema i formira za vježbanje ljubavi, a kršćanstvo se sastoji u ljubavi, jer kršćanstvo od ljudi stvara drugoga Krista, a Krist kao Bog jest ljubav.
Služiti u poslušnosti i ljubavi: to je program za danas i za poslije. Čuvajte taj ideal, dignite visoko svoj barjak i budite dostojne nositi ga. Odsada će se uršulinske učenice prepoznavati po cijelom svijetu. NOBLESSE OBLIGE! PLEMSTVO OBVEZUJE! Neka nošenje vašega znaka bude za vas poticaj, jer u vama stvara obvezu. Tako ćete plemenito i sveto proći kroz život, te neka ono bude i vaša putovnica prema blaženstvu obećanomu kršćanskom služenju: Dobri i vjerni slugo, uđi u radost Gospodara svoga!“

Geslo „Serviam“ podsjeća nas na sv. Uršulu i na sedam zvjezdica Malog Medvjeda. Ursula znači mala medvjedica. Medvjed je simbol neustrašivosti, odlučnosti, hrabrosti, jakosti. Upravo su te kvalitete u nekom vidu odlike sv. Uršule u svim legendama koje su vrvjele o njoj u Srednjem vijeku. Nomen est omen: Ime je znak, bila je izreka starih Rimljana. Ispod tih sedam zvjezdica (savršen broj!) nalazi se veliki križ, simbol otkupljenja, ali i naše snage kada se ne nj oslonimo. Križ je znak Gospodinove vjernosti nama, ali i naše vjernosti u dnevnim naporima u Njegovoj službi. Uršulinke su uvijek naglašavale cjelovit odgoj, na svim područjima života: prvenstveno odgoj vjere i ostalih snažnih krjeposti utemeljenih na ljubavi prema Bogu i bližnjemu, na služenju. Zatim, tu je odgoj volje, inteligencije, osjećaja, odgoj na području civilnog, kulturnog i umjetničkog života. Učenice su doista bile nošene timstvarnostima, uključivale su se svagdje gdje je bilo potrebno i ostajale povezane u zrelim godinama služeći Crkvi i svojoj domovini, posebno u pokretu AUSSI, t. j. u pokretu bivših uršulinskih učenica.
Uzmimo za primjer zajednicu i koledž u Dallasu (SAD). Na GOOGLU piše da je to nezavisni katolički pripravni koledž na višu žensku školu. Utemeljen je 1874. godine, te je najstarija škola u tom gradu. Pod lozinkom „Serviam“ odvija se najveći dio uršulinskog života. Od djevojaka se traži da svaki semestar ugrade određeni broj sati (70, 80, 100) u služenje. Mnoge učenice i premašuju taj broj sati, posebno preko ferija i praznika, te se uključuju u lokalni karitas, u bolnice, pomaganje u školama, pa i na internacionalnom planu, u misijama. Tako su, na primjer, u šk0lskoj godini 2005/2006. Poklonile više od 630.000 sati služenja.

Danas u svijetu postoji više od 100 uršulinskih škola koje se vode tim geslomi koje su međusobno povezane. Ponekad se susreću iz više zemalja zajedno, nekada ostvaruju čak i transkontinentalne susrete. Jednako vrijedi i za bivše učenice (Usp. Wikipedia, SERVIAM - s mnogo prikaza).
U Hrvatskoj „Serviam“ nije nikada zaživio do 2014. godine zbog raznih političkih neprilika i što su škole postojale samo u Varaždinu. Naše su učenice bile udružene prema uzrastu u razne grupe Marijine kongregacije, u Orlice i Križarice, a bila je i grupa Ivana Merza. Osnivanjem Katoličke škole u rujnu 2014. godine, odmah se prišlo i ostvarenju tog sna zajedničkog gotovo svim uršulinkama.

Marija - uzor i ideal savršenog služenja: Fiat, pohod Elizabeti, Egipat, Nazaret, Isusov javni život započet s Kanom Galilejskom, Prva Crkva, Majka Crkve…. (Obraditi ako tko bude želio).
Pripremila s. Klaudija Đuran

preskoči na navigaciju